Wednesday, July 6, 2011

vrata / puerta / tür / door / porte 8

 








































IZA VRATA

scenario no.1

Matori, zategnute kože, nalik na voštanu figuru utrljava kilo brilijantina u jadnu i tanku ofarbanu kosu. Veštački porcelanski zubi se keze u majmunski osmeh dok oblači zlatne gaćice sa odštampanim likom Musolinija na dupetu.
"Rubi, luutkoo!!!", viče starac živodarac dok gura uštavljenu glavu u mlade, nabrekle sise tamnopute lepotice koja leži na ogromnom krevetu u kostimu robinje.

"Silvio, kada ću da dobijem vilu na Korzici? Mili, dragi, najjači i najlepši...mmmm....baš mi se ide negde van graada..."
"Rubi, znaš da su me stisle ove komunjare...biće, biće...i zovi me kako sam ti rekao, šapući mi na uvo, luutkooo...."
"Cezare, oohh, Cezare...."

scenario no.2

Ogroman persijski tepih sa floralnim motivima prekriva veći deo kvadratne sobe. Na sredini su udobne crne fotelje postavljene kružno da bi omogućile pogled na sva četiri zida prekrivena slikama koje su diskretno ali efikasno osvetljene ambijentalnim lampama.
Levo od vrata se nalaze > Diego Velázquez: "Prince Baltasar Carlos on horseback", 1636 i
Caravaggio: "The Lute player", 1596.
Desno od vrata su > Rembrandt van Rijn:"Judas returning the 30 pieces of silver", 1629 i Titian:"Diana and Callisto", 1559.
Na zidu sa leve strane sobe su >
Caravaggio: "Sacrifice of Isaac", 1598, Raphael:"The Holy Family with a Palm Tree",1506 i Raphael:"Bridgewater madonna", 1507.
Na zidu sa desne strane su > Pablo Picasso:"Les noces de Pierrette", 1905, Vincent van Gogh:"Portrait of Doctor Gachet", 1890 i Paul Cézanne:"The Card Players", 1902.
Na sredini zida nasuprot vrata je prolaz kroz koji se nazire antička skulptura u senci druge sobe, a 2 slike koje se nalaze na zidovima pored njega su > Willem de Kooning:"Woman III", 1951 i Wassily Kandinsky: "Composition V", 1911.
Visoki, sedi muškarac u odelu od elegantnog sivog engleskog tvida ulazi u sobu pričajući preko telefona, a prate ga dva afganistanska hrta. Seda u fotelju okrenutu prema desnom zidu.

"Vilijame, da li si se čuo sa Hitošijem? Obećao je da će da pošalje Monea za naše sledeće druženje. Da, da...ovaj put smo uspeli da okupimo najbolje od najboljih. Nadam se da će me karte bolje služiti nego prošle godine. Još uvek ne mogu da prežalim onog Kooninga..."

scenario no.3

Tri muškarca sede za okruglim, teškim stolom od hrastovine. Svi nose crne frakove i medaljone oko vrata.
"Veliki majstor nije zadovoljan situacijom na Balkanu", nervoznim glasom saopštava najdeblji među njima.
"Ja sam odavno tvrdio da je trebalo mnogo jače da insistiramo na konstantnom zajedničkom pritisku NATO-a, Haga i MMF-a", dodaje najmanji među njima.
"Srpska i hrvatska loža su nesposobne, osim za bančenje. Nijedan zadatak ne znaju da ispune kako valja do kraja", gadljivo i kroz stisnute zube dobacuje najćelaviji od sve trojice.

No comments:

Post a Comment

PRIčE iz JUžNOG POTOKA

GaYda Mario

My photo
svakom keru je potreban kerovođa

Čitaoci