Monday, December 20, 2010

vrata / puerta / tür / door / porte

































Ulazak ili izlazak? Barijera između dva sveta ili prolaz koji ih spaja? Vrata su jedna od mojih (mnogobrojnih) opsesija. Ponekad, znam da provedem prilično dosta vremena gledajući u njih. Naizgled jednostavan i funkcionalan objekat u sebi krije višeslojnu simboliku. Ko je iza tih određenih vrata? Kakav skriveni život se odvija sa njihove druge strane? Da li je u pitanju mnogobrojna porodica koja se veselo začikava pri ručku ili možda iza njih leži iskasapljeni leš? Za određena vrata tj. za priču koju ona sakrivaju imam ozbiljno razrađene scenarije.
Prva vrata sa kojima počinjem ovaj (još jedan) ritualan foto serijal potiču sa ostrva iz moje stare kamene kuće. Mislim da je moje gledanje u njih proizvelo niz maštovitih priča. Pa čak i kad sam bio dovoljno veliki da se usudim da sam istražujem mračnu unutrašnjost konobe i da upoznam detaljno svet iza njih nisam prestao da zamišljam druge potencijalne svetove.
Vrata su inspirativna. Vrata su mistična. Nadam se da ćete pronaći svoju priču iza nekih od njih.

4 comments:

  1. Zanimljivo. :)
    Ova vrata bih postavio u neku mračnu bajku...

    ReplyDelete
  2. Evo malo citata:
    "Vrata su otvor koji omogućuje da se ulazi i izlazi, dakle ona su mogući, a prema tome i jedini, prelaz iz jednog domena u drugi, najčešće u simboličkom smislu između profanog u područje svetog.
    Kineski gradovi su imali četvora glavna vrata. Kroz knjih su isterivani zli uticaji, dočekivani dobri, primani gosti..."
    Portali na crkvama, ulazna vrata na hramovima, koje obično čuvaju neka mistična čudovišta (da bi sprečili ulazag zla u sveto) su dokaz o onom o čem pričaš.
    Simbol privatnog i javnog.
    Simbol ritma.
    Simbol tajne.

    PS. Boja je u fazi da sad non stop otvara i zatvara vrata :)

    ReplyDelete
  3. @retka zverka

    i ja mislim isto :)

    @ngboo

    sad možeš da zamisliš koliko su mi mračno delovala kada sam imao 5 godina...


    @etotako

    hvala na citatu, savršen je.
    sledeća bojina faza su prekidači za svetlo:)

    ReplyDelete

PRIčE iz JUžNOG POTOKA

GaYda Mario

My photo
svakom keru je potreban kerovođa

Čitaoci