Friday, October 16, 2009

Tsunami Wave Train

OČARAN SAM. POTPUNO. MUTYUMU JE BEND IZ ZEMLJE SAMURAJA I GEJŠI KOJI VRAĆA NADU U LEPOTU MUZIČKIH IZNENAĐENJA.


Da bi ste došli do informacija o ovom spektakularnom japanskom bendu treba vam dosta guglovanja. Najbolje stvari su izgleda nekako uvek skrajnute na informativnu marginu. Ustvari, skoro i da nema mnogo podataka o njima. Blogovi su jedino mesto gde možete da se informišete. Kao nekada - od usta do usta. Ja sam obratio pažnju na njih zahvaljujući mojim japanskim prijateljima. I od prvog takta njihovog drugog i poslednjeg albuma Irlya-Ilya iz 2008. bio sam "kupljen".

Kakav album! Od početka do kraja vas nosi snaga zvučnih talasa u stilu tsunamija koji drži tenziju tokom svake sekunde svog prelivanja. Odavno nisam ovako iskreno uživao u nečijoj muzici. I bio zadivljen kako emocijom tako i ubedljivom snagom i muzičkim umećem. Koliko često se pročitali i čuli izraz - eklektika? Ako vam nije bilo baš do kraja jasno šta taj izraz podrazumeva onda će vam ga ovaj japanski bend potpuno razjasniti. Opera koja sreće post rok muziku sa uplivima metala, gotike i impresionističke klavirske muzike. I još dodajte malo džez uticaja i romantičarskog pokreta koji ćete da začinite pankom i hard korom. I kad vam se zamuti u glavi od svih tih silnih i potpuno različitih muzičkih žanrova jer nikako ne možete da shvatite kako to može da zvuči koherentno pustite ovaj album. Nešto skladnije, originalnije i upečatljivije niste skoro čuli. Potpisujem x 2.

Suštinski, ovaj album je muzički sinonim za termin melodrama. Kovitlac intenzivnih
emocija koje se smenjuju u vrtoglavim muzičkim pasažima od suptilno nežnih do brutalno agresivnih momenata. Bez kompromisa. Ovaj bend čine ljudi koji su zaljubljeni u muziku. Koji znaju šta hoće da urade. Pritom, fantastičnih muzičko/tehničkih sposobnosti. Od uvodnog intra koji asocira na M.Nyman- a i Gorecki-og jasno vam je da vas čeka ozbiljna priča. Ali ni u ludilu ne možete da predvidite izdžezirane ciklične klavirske deonice nalik Satie-u i Debussy-ju oko kojih se prepliću dramatične violinske teme sa agresivno distorziranim el. gitarima i ženskim operskim sopran vokalom na japanskom jeziku.

Iako lako možete da uočite raznorazne muzičke uticaje koje i sam bend svesno priznaje (navodim sa njihovog myspace-a:
godspeed you! black emperor, world's end girlfriend, Sigur ros, My Bloody Valentine, Steve Reigh, Arvo Part, Messiaen, Debussy, Bach, Chopin, Górecki, Michael Nyman, EMPEROR, Ulver, Dark Lunacy, Within Temptation, DEAD CAN DANCE, ling tosite sigure, midori, X JAPAN, kokusyoku sumire, joe hisaishi, envy, nortt, rachel's, Aphex Twin, NIN, Radiohead, U2, The Smiths, Nick Drake) oni imaju svoj jedinstven i prepoznatljiv zvuk. Autorski potpuno upečatljiv i originalan.

Vokal Hatis Noit ( japanske pevačice) pluta kroz pesme u najlepšem mogućem maniru - od ultra visokih sopranskih deonica sve do agresivno vokalno dubljih dramatičnih pasaža. Aranžmani pesama su vrhunski - bogatih tekstura, apsolutno raskošni u zvuku i dinamički neverovatno uzbudljivi. Zaboravite na filozofske uvode, minute iščekivanja i nagoveštavanja budućih dešavanja. Na ovom albumu stvari se dešavaju u sekundama. Iz liričnog klavirsko-vokalnog dela pesme se slivaju u hard kor/ metal eksploziju da bi se nastavile u segmentima nalik džez improvizaciji. Pritom, ne možete da kažete da je ovo eksperimentalna priča. Muzika je izuzetno melodična i pitka, a struktura aranžmana / iako nepredvidljiva / pedantna i čvrsta. Svi tonovi imaju svoje precizno mesto i raspored. Nema eksperimentalnih slučajnosti, ali ima eksperimentalnog razmišljanja u pristupu pravljenja ovakvog albuma.

Ne želim da izdvajam favorite sa ovog albuma iako ih imam. Irlya-Ilya je zaokružena art celina. Avangardna muzika u svom najboljem izdanju. Nisam uspeo da nađem informaciju da li ovo izdanje postoji na ploči. Ako neko od vas pronađe taj podatak, molim vas da mi javite jer žarko želim da je posedujem. Do tada, uživaću, a nadam
se i vi, u mp3 fajlovima koji mi se već danima vrte u kući.

Mutyumu

Hatis Noit (vocal)
Ryota Yoda (guitarist)
Junpei Suda (drums)

Yuko Ikenaga (keyboards)

Ryota Taniuchi (violin)

Yuji Hayashi (bass)



Album Irlya-Ilya, 2008


spisak pesama:

1. intro – ilya
2. Bird (die Ewige Wiederkunft)
3. God's Eye (L'oeil est dieu)

4. Our Sense Of Distance (toi et moi)

5. Midnight Sun At The End Of The World To Repeat The Fall (Repetitional Existence)

6. Sea Of Evil (Doxastic - Doxa Incarnate)

7. I Will Return To Dust But The Dust (Unforgiven)

8. We Also Repeated The Words Slowly Lost It's Meaning, Tone Down The Language And Brings Pain (Raison d'etre)
9. Sapphic (sappho)

10. Inori (Prayer)

11. Date of Ash (Hai No Hi)


5 comments:

  1. Spot je strava!!!
    Vrti, vrti, vrti... svidja mi se.

    ReplyDelete
  2. hvala za podsećanje, slušao sam ovo čim je izašlo ali me je nerviralo da l to što su mi neke pesme falile da l što nemam east asian pack fontova pa sam imao problem sa puštanjem pesama, više se ni ne sećam, ali znam da zbog nečega nisam mogao da se ljudski opustim.
    ali da ti je strava recenzija, jeste.

    ReplyDelete
  3. @nit

    spot je skroz u fazonu sadako. stvarno je odličan.

    @maare

    hvala. i ja sam se borio sa fontovima ali sam na kraju sve pesme uspeo da savladam.i tvoje recenzije su odlične.

    ReplyDelete
  4. sve pohvale i za lepšu polovinu nasdvoje:)

    ReplyDelete

PRIčE iz JUžNOG POTOKA

GaYda Mario

My photo
svakom keru je potreban kerovođa

Čitaoci