Sunday, June 14, 2009

Jesen je žute ? crne ? hladne ? boje

The Frozen Autumn / Static Movement

Dešavanja na elektro-sceni tokom kraja prošlog veka i početkom novog donela su razna prijatna iznenađenja, i to iz potpuno neočekivanih pravaca. Italijanski duo iz Turina, Italija (Diego Merletto i Arriana a.k.a Froxeanne) su postali jedan od rado slušanih bendova u mojim raznoraznim muzičkim uređajima tokom poslednjih par godina. Atmosferični gotik wave elektro pop koji je italijanski duo ponudio na svojim dosadašnjim izdanjima uspeo je da iznedri dovoljnu dozu autentičnosti koja ih je izdvojila iz mora sličnih bendova koji su, uglavnom, dosadni u kopiranju jedne te iste matrice koja se već od osamdesetih valja kroz istu upotrebu muzičkih izraza svojstvenih već utvrđenim pravilima i žanrovskim ograničenjima. Ono u čemu su Diego i Arriana uspeli, a dosta drugih sličnih bendova nije, je stvaranje apsolutno prepoznatljivog soničnog pejzaža koji se oseća u svakoj pesmi koju oni kreiraju. Hermetičnost njihove melanholične atmosfere koja izranja kao glavni faktor prepoznavanja uz predivno kontrastne vokale Diega (dubok, prodoran i stamen) i Arriane (visok, rezak i rezonirajući) je adut sa kojim su skrenuli pažnju evropske, a i južno - američke muzičke scene (ne znam da li ste znali, ali gotik scena ima veliku bazu fanova na prostorima Centralne i Južne Amerike, te je Frozen Autumn reizdat i pod etiketom Argentinske izdavačke kuće "Twilight Records").

Iako je uticaj "Clan of Xymox"-a, još jednog u nizu ključnih bendova sa kultne etikete 4AD, jasno prisutan u celokupnom opusu benda (i oni sami to ističu, pa su ih i članovi C.O.X-a pozvali da urade remix za njihovu pesmu "There's No Tomorrow" koja je izdata kao singl izdanje 2003), The Frozen Autumn ipak nude muzičku sliku koja ja autentična (autori koji su, takođe, uticali na izvor inspiracije su:Dead Can Dance, Cocteau Twins, X-Mal Deutschland, David Sylvian i Depeche Mode-po navodima samog benda).Ko je propustio februarski koncert Clan of Xymox-a u Domu Omladine, može samo da žali što nije bio među cirka 300-ljudi na jednom od značajnijih muzičkih događaja u našem gradu. Koncert je bio jedan od najboljih kojem sam prisustvovao u 21.veku i ostaće mi u sećanju kao vrhunski doživljaj prave underground muzičke atrakcije (Clan je pokazao svu svoju profesionalnu jačinu, uz zvuk koji nas je sve razbio, pa je nas 300 oduševljenim urlanjem i aplaudiranjem zahtevalo više bisova koji su se na kraju završili sa 3 ponovna izlaska benda).

Plesni elektronski isprogramirani ritmovi koji su često uvaljani u veliku količinu reverb i delay efekata, sintovi sa bojama iz 80-tih godina, preplitanje elektronskih sekvencera u šumi atmosferičnih efekata i sugestivan emotivno obojeni ton oba vokala sačinjavu melodično/eteričnu/elektro supstancu koja je lepljiva i zavodljiva. The Frozen Autumn ima i paralelni projekat pod nazivom Static Movement koji se razlikuje od matičnog projekta samo po intenzivnijoj upotrebi elektronskih uređaja i sirovijoj formi (kako u pristupu tako i u produkciji). Prvi album je očigledno nastao pod uticajem eterične atmosfere Clan of Xymox-a i najambijentalniji je (sporiji ritmovi, prisustvo akustične i električne gitare, razliveni sintovi) dok se već od drugog albuma bend okreće plesnom, bržem tempu uz skoro isključivu upotrebu elektronskih muzičkih uređaja i intenzivniju upotrebu elektronskih sekvencera, uz zadržavanje ambijentalne atmosfere.

Diskografija

The Frozen Autumn "Pale Awekening",

German Weisser Herbst Produktion, 1995






The Frozen Autumn "Fragments of Memories",

Eibon Records, 1997





,

Static Movement "Visionary Landscapes",

Eibon Records,1999







The Frozen Autumn "Emotional Screening Device",

Eibon Records, 2002







The Frozen Autumn "Is Anybody There?",

Pandaimonium Records/Xymox Control, 2005







2 comments:

  1. offtopic: otkud selidba sa MB-a samo ovamo?

    ReplyDelete
  2. smorio sam se od nefunkcionalnosti onog bloga+estetski momenat...bitno je da smo i ovde u kontaktu,zar ne?

    ReplyDelete

PRIčE iz JUžNOG POTOKA

GaYda Mario

My photo
svakom keru je potreban kerovođa

Čitaoci