Thursday, February 19, 2015

Serije. U kojima uživam.Trenutni izbor. Zima 2015

THE FALL
Druga sezona duplo bolja nego prva. Gillian Anderson ostvarila vrhunsku ulogu. Skali deluje kao devojčica od 12 godina u odnosu na dominu Stelu. Vidim da je Jamie Dornan svuda po netu kao novi seks simbol zbog 50 nijansi sranja, koje je sranje koje ne moram da gledam, ali ovde je rasturio u ulozi harizmatičnog sociopate. Njih dvoje (planirano) daju seriji onaj + nivo. Nije tril u ubistvima već u karakterima i atmosferi. BBC nivo u svakom pogledu.

MARCO POLO
Malo je plastika, ali sve u svemu, lep dodatak niši istorijskih avantura. Sve se vrti oko politike, a mora malo da se udene i ljubav. Ekipa solidna, produkcija iznad treša, atmosfera zadovoljavajuća. Ako ste za mali beg u azijsku pustolovinu ne e loše. Ali, ne očekujte Stenlija Kjubrika.

TRANSPARENT
Ovo je onaj tip serije koji mi izaziva ambivalentno osećanje. Ćale Mort koji postaje Keva Maura i njegova porodica u vrtlogu turbulentnih promena koje su posledica menjanja ugla tj. pola gledanja. Super je što samo ćaletovo razotkrivanje (genijalna obešena faca Jeffrey Tambora) nije centar dešavanja već je katalizator za privatne haose njegove razmažene dece (u LA fazonu). Nije mi super što sve smrdi na taj iskalkulisani alternativni Sandens pristup. Kao Pariz koji je u Teksasu, a ne u Evropi. A pride mi ide na tuki ceo taj "pametni" LA snobiš falš avangarda šmek. Na ivici žileta. Malo mi se dopada, malo mi se ne dopada. Dobilo Zlatni globus. Lepo je što je ovo već druga Amazonova produkcija koja nudi nešto malo drugačije od ostalih. A prva je...

MOZART IN THE JUNGLE
Pležr na sve strane. Njujorška filharmonija je mesto priče u koju dolazi novi, perspektivni, "čudo od deteta" dirigent - Rodrigo. Baš sam (pre gledanja serije) razmišljao kako to da niko u TV svetu  nije do sada eksploatisao Garciu Bernala? kad eto njega u fenomenalno simpatičnoj ulozi ekscentričnog i genijalnog dirigenta. Sve u ovoj seriji je do jaja. Muzika, orkestar, likovi, duhovitost, lepršavost, dobra DOBRA atmosfera...Jedina mana je kratko trajanje epizode (30min) koja proleti kao povetarac. Za jedno veče progutaš 10 epizoda i psuješ ih što moraš da čekaš godinu dana na drugu sezonu. 

THE FLASH
Ovo je vrlo simpatična serija iz okvira SF, DC, Marvel tuki palac strip žanra. Kada neću da zamaram mozak a ne želim ni da ga polijem pomijama, onda je Flash trenutni izbor. Lepa produkcija, nenadrkani glumci, pitka pričica i zanimljive raznorazne paranormalne moći su se izdvojile kao pulp vredan mentalnog odmora.

THE KNICK

Krem. Soderbergh kida. Ova serija mi je njegov vrhunac. Opsesija, krčenje puta ka Olimpu, predanost, harizma...Clive Owen, batice, takođe, kida. Genijalnost prožeta kokainom. Sve je podložno truljenju u ljudskom telu, a psiha ponajviše. Atmosfera šeta od sirove dokumentarne forme do predivnih i sofisticirano snimljenih (i izmontiranih) slika bez reči. Krv i znoj. Za suze nema razumevanja, previše je svet okrutan i nemilosrdan, pogotovo na početku 20.veka. Ša da vam kažem, The Knick je TOP OF THE POP.


No comments:

Post a Comment

PRIčE iz JUžNOG POTOKA

GaYda Mario

My photo
svakom keru je potreban kerovođa

Čitaoci