Sunday, February 15, 2015

Beograd mon amour 166

Hotel Moskva, Terazije

Zgrada hotela Moskva izgrađena 1906. godine u stilu ruske secesije sa elementima grčke antike, a delo je beogradskog arhitekte Jovana Ilkića (1857 – 1917). Od polovine prošlog veka pod zaštitom je države kao jedan od najznačajnijih spomenika kulture grada Beograda. 
Hotel Moskva je otvoren 16.januara 1908. godine. Otvorio ga je kralj Petar I Karađorđević lično.  Na svečanosti otvaranja svirao je Orkestar kraljeve garde, a gosti su bili najznačajniji ljudi tog vremena. 
Nobelovac Ivo Andrić je u kafeteriji hotela Moskva imao svoj sto. Često je sedeo sam i pio blagu domaću kafu, sa ratlukom. Nakon dobijanja  Nobelove nagrade 1961. godine, privlačio je više pažnje javnosti – pa je odabrao intimniji sto na galeriji kafeterije hotela Moskva.
Predsednički apartman hotela Moskva ugostio je brojne slavne državnike i umetnike: Leonid Brežnjev, Indira Gandi, Robert Mak Namara... Apartman nosi ime Alberta Ajnštajna, koga je u Srbiju dovela supruga Mileva Marić, poreklom sa ovih prostora - a bili su gosti naše kafeterije hotela ubrzo nakon otvaranja, 1908. godine. U predsedničkom apartmanu nalaze se originalni komadi nameštaja sa dvora srpske dinastije Obrenović. 
Moskva šnit  je pravi slatki brend Beograda. Ono što je Sacher torta za Beč, Moskva šnit je za Beograd. Receptura od nežnog belog krema, reskih višanja, ananasa i breskvi nastala je davne 1974. godine, a kreirala ju je tadašnja šefica poslastičarnice „Moskva“ Anica Džepina. Priprema se u domaćinstvima širom regiona, ali ipak -  jedan je original. I to upravo ovde. Ne propustite!

Preuzeto za zvaničnog sajta Hotela Moskva.

No comments:

Post a Comment

PRIčE iz JUžNOG POTOKA

GaYda Mario

My photo
svakom keru je potreban kerovođa

Čitaoci