Wednesday, October 12, 2011

Hvala na svemu, Soni Eriče!

Ukoliko niste primetili (a siguran sam da jeste:), fotografije na blogu su postale tehnički kvalitetnije. Iako verujem da oprema ne može da nadomesti ideju, znam da sigurno može da je jasnije prezentuje. U lancu porodične sreće, kupovina prvog profi digitalnog aparata marke Nikon od strane majbjutifulvajf, donela je i meni u ruke novi-stari polu profi aparat marke Olympus. Na malim leđima mog prastarog Soni Erika izneo sam (od početka do sada) vizuelni aspekt Kerovođa bloga. I nekako osećam potrebu da mu se zahvalim na tome jer bez njega ne bi imao priliku da zabeležim na stotine zanimljivih pejzaža, situacija, ljudi i životinja u jednom kratkom (zauvek izgubljenom, a uhvaćenom)trenutku, taman koliko traje vađenje mobilnog iz futrole i okidanje.

Ponekad razmišljam o tim neponovljivim trenucima kao o frizovima modernog vremena. Mozaik sitnih slika koje, ukoliko se postave u pravi kontekst, postaju vreme samo. Tarkovski je govorio o pokretnim fotografijama (filmu) kao o vajanju u vremenu. Nakon višegodišnjeg bavljenja fotografijom i filmom, počinjem zaista da shvatam na šta je tačno mislio.


Iako smo zatrpani vizuelnim materijalima, i dalje je bitno ko stoji iza aparata, a ne koji aparat imate. Za mene, fotografija predstavlja moćan mentalni izraz, koji veoma često omogućava precizniji uvid u nečije stanje svesti od verbalne komunikacije. Način na koji gledamo svet oko sebe je svet sam po sebi, a onaj ko drži aparat u rukama je u isto vreme kreator i projektor tog sveta. Ako razmišljate svesno o tome, onda ćete vrlo pažljivo i birati scene koje želite da zabeležite jer fotografišući njih razvijate i sebe.


Od skora, u malo lepšem ruhu, fotografije mog sveta koji se prepliće sa vašim.

Što se tiče Soni Erika, još uvek je u funkciji kao mobilni iako je preživeo tisuću padova. Zaslužio je fotografsku penziju, ali aktivnu.

5 comments:

  1. divan soni erikson, jos divnija fotografija zoke :)

    ReplyDelete
  2. 100.000 novih fotografija napravio, u zdravlju ga nosio, jos bolji kupio! ;)

    I sjajna je ova fotka :)

    ReplyDelete
  3. Fenomenalna slika :)
    Sam si rekao... nije bitan aparat, vec ko stoji iza njega. Ali nije bitno ni to. Svako ima svoj stil, i to je ono sto se provuce kroz sve slike koju god tehniku da koristis.

    yzse
    (e vise ovo logovanje... Nije mi jasno, kod Bojsana radi, a kod tebe moram da putujem preko Stalaca da bih usla.)

    ReplyDelete
  4. hvala yzse! bojša ima vezu, a ja nemam :)

    ReplyDelete

PRIčE iz JUžNOG POTOKA

GaYda Mario

My photo
svakom keru je potreban kerovođa

Čitaoci