Wednesday, September 15, 2010

Mala noćna muzika (Muzika za r.e.m. faze)

3 albuma za spavanje (uz koje sam proveo nebrojeno mnogo noći):

1. Harold Budd & Brian Eno "Ambient 2:Plateaux of Mirror" (1980)

Jedan od mojih omiljenih albuma ambijentalne muzike. Ako su snovi (po Frojdu) "kraljevski put u nesvesno" onda je ovaj album "kraljica nesvesne muzike". Dva vrhunska kompozitora savremene muzike su udružili svoje snage i napravili album neuhvatljive lepote. Muzika koja lepršavo pluta u nedefinisanom prostoru me je uvek podsećala na usporeni snimak leptira koji obigrava oko cveća u dolini koja se kupa u zlatnim nijansama. Ovaj album mi je nebrojeno mnogo puta pomogao da preguram završetke teških dana. Budd i Eno su uspeli da kreiraju muziku koja bez problema uspostavlja kontakt sa onim što je plemenito unutar čoveka - pogotovo kad su svesne barijere ukinute.

2. Dif Juz "Extractions" (1985)

Neverovatna hermetična atmosfera koja vas usisava u vrtlog isprepletanih melodija čini ovaj album zgodnim sredstvom za fokusiranje vaših misli kada vam se u glavi vrti mnoštvo nestrukturisanih ideja. Izdanje kultne 4ad etikete je prošlo prilično nezapaženo - pretpostavljam zbog odsustva vokala.
Extractions - Ekstrakcija - je difuziona operacija u kojoj se iz neke čvrste materije ili tečnosti vrši izvlačenje neke korisne komponente pomoću pogodnog rastvarača. Naziv ovog albuma tačno odgovara njegovom r.e.m. efektu. Dif Juz uspevaju (tokom noći) da vam izvuku onu korisnu komponentu koja vam je nedostajala tokom svesnog stanja. Blago anksiozan album koji vas drži na ivici sna svojim mnogobrojnim muzičkim bravurama. Bubanj, bas, dve gitare i saksofon (btw. Richard Tomas iz Dif Juz-a je svirao saksofon i perkusije na Victorialand-u od Cocteau Twins-a, a njihov basista Simon Raymonde je izjavio da je "Dif Juz najbolji bend koji je on slušao uživo"). Na ovoj ploči postoji jedna stvar sa vokalom - Elizabeth Fraser je gostovala na pesmi "Love Insane".

3. W.A. Mozart "6 "Haydn" Quartets"

Kompozicije koje je Mozart n
apisao za gudački kvartet (violončelo, viola i dve violine). Amadeus poboljšava inteligenciju, a zvuk gudačkog kvarteta je idealan za noćne uslove.


5 comments:

  1. Ne znam da li sam nakaradno nasađena, ili šta već, ali ne podnosim nikakvu muziku kad spavam. Isprobala sam i budim se ujutru sva "slomljena". :) Doduše nisam isprobala ovo što si ti predložio, ali u ovako, da kažem, budnom nesvesnom stanju Mozart mi baš dobro "legne". :)

    ReplyDelete
  2. dif juz covece!
    koliko dugo to nisam slusao

    ReplyDelete
  3. @retka zverka

    probaj za početak "plateaux of mirror". ako te taj album "slomi" tokom noći onda nemam rešenje:)

    @vrabac

    "kucamo na vrata zaboravljenih majstora"

    ReplyDelete
  4. Iako samo u tišini mogu da (se)(u)spavam, sa prvim odeljkom se u potpunosti slažem. Zato valjda najviše i volim umetnost (filmove, naročito) koja je bliža snu, nego javi. :)

    ReplyDelete
  5. zar ja jedini mogu paralelno da spavam i "osluškujem" muziku ?
    ngboo, možda si uspeo da produžiš r.e.m. faze kroz dnevne aktivnosti...

    ReplyDelete

PRIčE iz JUžNOG POTOKA

GaYda Mario

My photo
svakom keru je potreban kerovođa

Čitaoci