Wednesday, June 30, 2010

Jaja i knjige

Zašto volim pijacu?
Otišao sam na Kalenić da kupim seljačka (zdravo žuta) jaja i sjenički sir (za "home made" pesto sos) i nakon uvek vickastih seljaka i razmene osmeha sa njima skrenuo u deo "igla u plastu sena/kopanje po odbačenim uspomenama"....
Ukopao sam se na tezgi sa knjigama i nakon malo cenkanja kupio ove fantastične 4 knjige za 250din!!! Koliko beše košta kutija pljuga?

1. Džek London "Zov divljine" - remek delo koje kupujem (ako se ne varam) već treći put. Ne znam gde su mi nestala poslednja 2 primerka što je standardna priča vezana za pozajmljivanje knjiga.Pas Bak rođen na toplom jugu koji vođen ljudskom pohlepom za zlatom završava na zamrznutom severu.
2. Anri de Monterlan " Ubica je moj gospodar" - savremeni francuski pisac koji smešta zbunjenog i sramežljivog čovečuljka Egzipera u raskalašnu i toplu atmosferu Alžira.
3. Džozef Konrad " Tajfun :: Mladost" - slične biografije kao Melvil (veoma mlad se upustio u mornarski život; počeo tek da piše i to kako!! oko 40-te) Konrad u ove dve pripovetka piše o svojim prekookeanskim iskustvima iz Malajskog arhipelaga.
4.Džejms Herbert "Pacovi" - već odavno jurim ovu palp horor knjigu zbog hvalospeva Stivena Kinga o Herbertovom pomeranju tog žanra.

Još samo da krenem na odmor i da se prepustim nadoknađivanju "izgubljenog knjiškog vremena".

10 comments:

  1. čitao sam tu monterlanovu knjigu baš davno, ima bar 15 godina.

    ReplyDelete
  2. Sve mi nešto govori da ću da navratim do Kalenić pijace. :-)

    ReplyDelete
  3. Treba da ti vratim onog Španca...

    ReplyDelete
  4. @nasdvoje

    i sad si nas sve ostavio u nedoumici kakvo ti je mišljenje o istoj?

    @retka zverka

    prvo po žuta-žuta jaja pa onda u poslednjih 5-6 redova u "kopanje" :) - baš me interesuje šta li ćeš ti da "uloviš" (ponuda se menja skoro svaki dan)

    @bata

    ola, chico ! dobro si me podsetio...potpuno sam zaboravio da je kod tebe huan hoze.

    ReplyDelete
  5. Na zalost na pijacama nema vise toliko pravih ljudi koliko preprodavaca, koji su mi kao pojedinacni slucaj gori od maxikorporacija. Tesko ih je prepoznati nekad, jer vec nauce nesto o tom mestu odakle pokupe voce/povrce, cak i naglasak izimitiraju.

    ReplyDelete
  6. u svakom slučaju pijaca je najskuplja, ali nema šanse da u marketima nađeš ove 3 stvari: šargarepu slatku kao šećer, jaja koja su zdrave boje i ukusa i "onaj" pravi paradajz.
    imam ja svoje "overene" babe na kaleniću - ako glume zaslužile su oskara:)

    ReplyDelete
  7. mi imamo klopu iz sela, uglavnom samo ono sta nemamo od povrca i voca moram da dokupim (nikad ne mozes imati sve, ali se zato davimo u svim vrstama luka, jabukama i visnjama);
    imam i ja ovde u kraju neke proverene dekice koje sede ispred pekare, ali i finog gospodina u maksiju koji mi uvek kaze sta je sveze a sta ne :D (i ima dobre sargarepe cesto, ja je barem trosim kao nenormalna)

    nego mene prosto nerviraju ti preprodavci koji nabiju cene, i sam znas sta daju ovima u selu :( a opet ni u gradu ne bude ljudima dobro jer plate mnogo vise - nikm nije dobro sem njima u sredini..ista stvar sa mlekom - kada nemam naseg iz sela, ni ne kupujem, onda se zadovoljim somborskim ili subotickim jogurtom (znam da je jogurt kao zdraviji blabla ali sto se mene tice, nista ne moze zameniti ukus svezeg zdravog hladnog mleka).

    da li si mozda primetio nekog na tvojoj pijaci ko prodaje zito? (onako u zrnu, nista obradjeno)

    ReplyDelete
  8. nisam obratio pažnju na žito (što ne znači da ga neko ne prodaje) - pogledaću sledeći put kada budem išao.

    najlepša je hrana koju sam uzgajaš - ako imaš mogućnosti za to.

    sad si me podsetila na priču o preprodavcima za vreme nemačke okupacije kada su stanovnici beograda davali skupoceni porodični nakit iz kuće za kilo brašna - a i seljaci su basnoslovno naplaćivali svoje proizvode. prava bratska solidarnost - pomozi bližnjem u nevolji.

    što se tiče mleka preporučio bih svima da ga ne kupuju jer se "industrijske" krave drže na par istih kvadrata godinama okružene sopstvenim izmetom i zbog toga konstantno kljukane antibioticima - koliko može biti zdravo i kvalitetno takvo mleko?

    ReplyDelete
  9. e,pa care,a kiselo a jogurt nemoj tako(to mi je omiljeno),gde u gradu beogradu da nađeš neindustrijsku kravu?
    super za knjige(znaš zašto):-)

    ReplyDelete
  10. jano, carice ,jogurt i kiselo su i meni omiljeni, ali oni nisu problematični kao mleko zbog procesa obrade u proizvodnji
    znam, znam :)

    ReplyDelete

PRIčE iz JUžNOG POTOKA

GaYda Mario

My photo
svakom keru je potreban kerovođa

Čitaoci