Tuesday, May 11, 2010

These New Puritans - "Hidden" (2010)

Šuma je odzvanjala od metalnih zvukova. Topot konjskih kopita se preplitao sa lavežom pasa. Miris baruta se širio kao neprijatan vonj koji ukazuje na postojanje zla. Trčala je koliko je noge nose. Trčala je svom snagom života koji joj je besomučno tukao u grudima. Želela je da živi. Želela je da i dalje luta kroz livade, obilazi šumske rupe i njuši tragove ostalih životinja. Strah od smrti je ulazio u svaki nerv njenog crvenkastog tela gurajući poslednjim snagama adrenalin u noge koje su već bile umorne. Bežala je sve dalje od pakla trofejnih soba i prepariranih leševa.

Drugi album engleskog kvarteta TNP "Hidden" je za sada najinteresantnije muzičko izdanje koje se pojavilo tokom ove godine - po mom mišljenju. Iako su na svom debi albumu iz 2008. "Beat Pyramid" nagoveštavali iskre ambicioznijeg pristupa pop formi nije se moglo naslutiti da će one zapaliti zaista ozbiljnu vatru već na njihovom drugom albumu. Domino Records već godinama unazad brižljivo gradi status izdavačke kuće koja pored standardnih dosadnih, ali isplativih brit pop/new wave bendova neguje i specifičan osećaj za avangardniji pristup pop formi. Već sam pisao o mom drugom omiljenom bendu koji izdaje za tu izdavačku kuću "Wild Beasts". Na neki način Domino Records početkom 21.veka nastavlja tamo gde je 4AD završio početkom 90-tih 20.veka. I to radi veoma uspešno.

Prvi utisak koji ostaje nakon slušanja ovog albuma je osećaj ambicioznosti njegovih autora - ponajviše jednog od braće blizanaca Barnett - vokala i gitariste Jack-a. Na svu sreću u pitanju je zdrava ambicija koja je realizovana na krajnje ozbiljan i pedantan način. Napuštajući standardno gitarsko pop okruženje pod očiglednim uticajem savremene klasike (Steve Reich, Benjamin Britten, John Adams itd) Jack raspisuje prilično kompleksne aranžmane za poveliki kamerni ansambl (duvači, gudači i hor) u kontekstu pop forme. Pritom, daleko od toga da su oni prisutni na albumu kao suplement bendu. Oni JESU bend.


Neverovatna skoncentrisanost na svaki detalj se ogleda i u višemesečnim pripremama koje su uključivale i seriju terenskih snimanja u potrazi za originalnim zvukovima koji se najbolje uočavaju u okviru ritmičkih struktura (zvuk oštrenja noževa, razbijanja lubenice čekićom itd).
Ostvarena atmosfera je ritualnog karaktera nalik paganskim, šamanskim svetkovinama koje do kraja ostaju pod velom tajni. O čemu se ovde radi? Da li je u pitanju poziv na borbu protiv neprijatelja? Ili je u pitanju neka vrsta duhovnog samoistraživanja - obraćanja samom sebi? Revolucija, izolacija? Senke, tajni svetovi i iracionalni strahovi se provlače kroz tekstove koji su napisani i otpevani na način koji namerno podgreva auru mističnosti.

*Shadows dance back up, it's happening again,
If you listen carefully you might hear them whisper
"We hold all the secrets, we hold all the words;
but they're scrambled and broken so you'll never know"*

Odlično raspisane duvačke deonice konstantno prave dramu u kombinaciji sa primitivnim, agresivnim ritmovima ulivajući i dozu aristokratske uzvišenosti. Čim se organska, naturalna sirovost pojavi u osećaju ritmičkih/melodijskih cikličnosti nadopunjuje je (duhovna) uzvišenost klasične instrumentalizacije.

Skladan osećaj koji je postignut na ovoj ploči između nežnijih, lirskih momenata kao što su uvodna instrumentalna kompozicija "Time Xone" koja na trijumfalan način od starta pokazuje ozbiljnu muzičku progresiju benda i agresivnijih, mračnih mimimalnijih struktura kao što je već druga pesma na albumu " We Want War" donosi zaokružen art utisak koji daje poseban pečat ovom albumu. Filmski pristup zvučnoj produkciji primećuje se u insistiranju na kompleksnim zvučnim pejzažima sačinjenim od niza pojedinačnih zvukova i efekata.

Sam vokal je najtanja karika ovog ozbiljno zamišljenog lanca pod nazivom "Hidden" jer Jack Barnett je daleko od potencijala zaista dobrog glasa. Doduše, očigledno svestan svojih ograničenih sposobnosti on se i ne trudi da demonstrira specijalne glasovne mogućnosti već odlučuje da glas stavi u funkciju muzike namerno ga povlačeći u drugi plan - kako pevačkim izrazom tako i zvučnom produkcijom.

"Hidden" nije album koji će vam se uvući pod kožu na prvo slušanje. Možda će These New Puritans i dalje biti "sakriveni" od ušiju većine, ali ovaj album donosi svež pristup savremenoj muzici koja je postala beskrajno predvidljiva. Za sve vas koji i dalje pristupate muzici sa željom da vas iznenadi i intrigira - "Hidden" više nije skriven.

4 comments:

  1. opa...we want war je odlicna neubautenom inspirisana pesma, vokali me podsecaju na najbolje dane crass recordsa. poslusao sam jos neku pesmu...bila je potpuno drugacija i nije mi se bas svidela, ali samo zbog spota gore vredi preslusati sve ostalo

    ReplyDelete
  2. preslušaj ceo "hidden" album - ne garantujem da će ti se sve dopasti, ali 50% sigurno hoće.

    ReplyDelete
  3. fak koliko dobar bend...vrte mi se neprestano od kad sam ih skinuo, nisam cuo prvi album, hocu prvo ovo da odlusam kako treba, kao nekad...dodje mi da ih snimim na kasetu

    ReplyDelete
  4. meni dođe da kupim vinil.što ću i uraditi.

    ReplyDelete

PRIčE iz JUžNOG POTOKA

GaYda Mario

My photo
svakom keru je potreban kerovođa

Čitaoci