Wednesday, September 30, 2009

Polubrat

Najbolja knjiga koju sam pročitao ovog leta, od šarenog izbora skupljanog tokom godine je Polubrat, norveškog pisca i scenariste Laš Sobi Kristensen-a (Lars Saabye Christensen). Moja fasciniranost nordijskim područjem se nastavlja. Da li fjordovi, hladnoća i polarne noći prouzrokuju stanje svesti koje je stalno na ivici kreativnosti? Pored Knuta Hamsun-a, koji je jedan od mojih ličnih favorita, norveška je u modernoj književnosti dobila adekvatnog nastavljača u liku i delu Laš S.K. Inače, Laš i ne krije svoju ljubav prema Knutu koji se veoma često pominje u njegovoj knjizi.

Polubrat je porodična saga ispričana iz ugla glavnog lika/pripovedača čudnog imena i hendikepiranog izgleda/malog rastom Barnum-a. Dok čitate uvodni deo gde Laš savremenim jezikom dočarava filmsko-korporativni ambijent koji stoji u pozadini Berlinskog filmskog festivala vi ne slutite da će slučajni susret odraslog Barnum-a sa Cliff Richard-som u sauni hotela inicirati sećanja na njegovu porodičnu istoriju. Laš nas vraća u period pred kraj II svetskog rata, upoznajući nas sa Barnum-ovom porodicom koja je sačinjena od 3 dominantne i ekscentrične žene. Efektnim rezom sa moderne, pop kulturne pozornice mi ulazimo u intimno okruženje neprilagođene porodice koja živi u Oslu. Od starta gradeći priču na ideji marginalizovanih likova Laš brzo uspeva da nas emocionalno veže za glavne junake koji tvrdoglavo idu kroz životne neprilike ne odustajući od svojih karakternih specifičnosti.

Razvijajući priču o Barnum-u koji svoju hendikepiranu visinu pokušava da kompenzuje dnevnim sanjarenjima i izmišljanjem priča, Laš gradi ceo svet koji stoji u pozadini Barnum-ove kreativnosti. Nakon upoznavanja sa tri glavne ženske figure (prababa "The Old One", baba Bolleta i majka Vera) i njihovim snalaženjem u Oslu posle II svetskog rata iz kojeg su izašle sa prinovom- Fred-om (Barnum-ov polubrat) začetim u brutalnom činu silovanja od strane nepoznatog vojnika, Laš nas odvlači u priču o Arnold Nilsen-u, takođe "kepecu" i njegovom nestvarnom životu na udaljenim, surovim severnim ostrvama koje napušta da bi se pridružio putujućem cirkusu. Na taj način on nas priprema za čin ulaska Arnold-a kao jedine odrasle muške figure u Barnum-ovoj porodici/njegovog oca. Impulsivan, prevarantskog karaktera, ali i neodoljivo šarmantan i duhovit, Arnold unosi neophodnu dinamiku u zatvoreni/hermetični ženski krug.

Za to vreme stariji polubrat Fred je izrastao u autentičnog otpadnika, nezainteresovanog za društvene norme i večito obeleženog činom svog nastanka, punog agresije i neprilagođenog ponašanja. Svesno udaljen od sveta i ljudi oko njega, Fred jedino obraća pažnju na Barnum-a, trudeći se da ga svojim sirovim metodama ojača i navikne na surovost sveta. Ulaskom Arnold-a u porodicu stvari se menjaju i konflikt između Fred-a i njega postaje sve veći sa godinama. Barnum je razapet između ljubavi prema ocu i Fred-u, a situacija se razrešava nenormalnom scenom na stadionu (moraćete ipak da pročitate knjigu).

U paralelnom toku knige pratimo i Barnum-ovo upoznavanje i druženje sa Vivijan i Peder-om do odraslog doba. Laš nas upoznaje i sa njihovim porodičnim pričama koje dopunjavaju osećaj porodičnih specifičnosti koje nas sve formiraju u jedinstvenom pravcu. Intenzitet njihovog trougao odnosa ostaje podjednako jak tokom godina odrastanja i približava nas intimnom i skrivenom unutrašnjem/emocionalnom svetu glavnog junaka, koji pokušava da na neki način ostavi svoj trag u socijalnom okruženju, radeći jedino što zna - da maštari i svoja sanjarenja pretvori na kraju u filmske scenarije (jedna od poslastica ove knjige je i čitanje Barnum-ovih scenarija u originalnoj formi).

Šetajući kako kroz stilove i pristupe pisanju, od modernog, savremenog do Thomas Mann-ovskog saga telling pristupa, Laš na iznenađujuće dobar način uklapa i preliva različite stilove, vešto izbegavajući efekat "nabacanog kupusa", praveći od toga ogroman plus koji vas/obzirom na obimnost stranica-600 u pravom tajmingu izbacuje iz potencijalne opasnosti zamora čitanja.

Gradeći svet na ivici cirkusa i nestvarnog baratajući sa marginalizovanim, neprilagođenim junacima on uspeva da postigne efekat zanimljivosti i neočekivanosti ne skrećući u ponor nadrealizma ili fantazmagorija. Oslo kao realan grad je stalno tu, prisutan kao glavni junak iz senke, sa svim svojim tajnim mestima, parkovima, skrovitim ulicama i svim svojim specifičnostima, što doprinosi balansu uverljivosti i osećaja realnosti naspram Barnum-ovog opičenog porodičnog života i njegovih kreativnih lutanja.

Knjiga obiluje zaista sjajnim pasažima i maštovito osmišljenim scenama koje daju autentičan pečat originalnosti samog autora. Već sam spomenuo Cliff Richard-sa u sauni?! kao ključ koji okreće bravu Barnum-ovih sećanja. Ostale scene prepuštam vama na radost razotkrivanja.

Polubrat je zaista problematičan za klasifikaciju. Moglo bi da se kaže da je u pitanju post modernistički pristup koji je srž svoje strukture obavio oko početaka modernog pristupa pisanju oličenog u delima Knut Hamsun-a i Thomas Mann-a, ne stideći se ni postupaka tradicionalnijih načina pripovedanja koje često vezujemo za termin porodičnih saga. Ali, u tome je i lepota ove knjige. Što vam konstantno izmiče iz svih očekivanih asocijacija. I pritom je uzbudljiva za čitanje, podjednako intimna i ekscentrična, sanjiva i realna. Laš je, takođe, veoma duhovit ali kroz prizmu ironije, što dodatno začinjava ukus knjige.

Polubrat je veliki roman, ambiciozno napisan i zamišljen kao kaleidoskop komedije, tragedije i cirkusa unutar realnosti sa panoramskim efektom oslikavanja Osla i osvrtom na istorijske pop znamenitosti različitih generacija. I na svu sreću, napisano i zamišljeno je realizovano potpuno u sklopu opravdavanja nečega što se zove veliki roman.

Knjigu je izdala izdavačka kuća "Okean" i mislim da se njena cena kreće od 600 do 900 din (zavisi od knjižare i potencijalnih popusta). Prevod je/čini mi se/veoma dobar. Ako ste razmišljali šta sledeće da čitate, a da nije stereotipno ili dosadno ili moderno očekivano preporučujem Polubrat-a. A takođe je odličan poklon za rođiš. Tako sam je ja dobio.

8 comments:

  1. E ko severac po opredeljenju blagodarim ti za ovu informaciju. Ko nabasa na Knuta...ne moze da ostane imun na ovo.

    ps. A Knut obozavao Crnjanskog. Zacarani mikrokosmos :)

    ReplyDelete
  2. e, citam po preporuci zvezde, Nocni voz za Lisabon, od Paskala Mesijea.
    Magicna!

    Ako nisi, za pod misku.
    Onako, jesenja je bas.

    ReplyDelete
  3. ima je u knjižarama? neko mi je već spominjao tu knjigu, vreme je da je kupim i pročitam

    ReplyDelete
  4. Lagunina knjizara. Izdali AED studio Beograd.

    ReplyDelete
  5. mersi! kad pročitam javljam utiske

    ReplyDelete
  6. N-e... mogu d-a... s-t-i-g-n-e-m ovo-liko.... d-a... cit-am, hocu na... odmor..!

    :)

    Znam da si mi je preporucivao i ranije, vidim da te vibracije ne napustaju :)

    ReplyDelete
  7. kao što sam i napisao - knjige koje sam pročitao ovog leta...tokom radne godine uglavnom čitam samo dilan dog-a. ako oćeš, mogu da ti sredim trajni odmor tj. invalidsku penziju, samo ponesi jedan čekić i odluči se koja noga ti je bitnija:)

    ReplyDelete
  8. Odlična knjiga, upravo sam je pročitala

    ReplyDelete

PRIčE iz JUžNOG POTOKA

GaYda Mario

My photo
svakom keru je potreban kerovođa

Čitaoci