Thursday, February 23, 2012

vrata / puerta / tür / door / porte 11



































































IZA VRATA

scenario no.1

Na masivnom krevetu od orahovine leži starac. Mršava, skoro ćelava glava viri iznad pokrivača zajedno sa rukom nalik kosturu u koju je ubodena infuzija. Medicinski aparati tiho bruje elektronskim zvukom dok ispisuju linije života. Pored kreveta, u manjoj, žućkastoj fotelji sedi medicinska sestra koja drži u rukama knjigu. Polako ustaje da proveri dotok iz staklene boce koja visi na metalnom stalku pored kreveta spuštajući knjigu na skupoceni prekrivač. Dok slušamo promuklo staračko škripanje nalik disanju vidimo naslov knjige: Arthur C. Clarke,Childhood's End. 

scenario no.2

Niska brineta u Šanelovom crno-belom poslovnom kompletu se nervozna premešta sa štikle na štiklu u polumračnom hodniku. Tanka cigara joj gori u levoj ruci dok desnom drži mobilni telefon koji je pritisnula obrazom. Ne čujemo ceo razgovor jer se ona trudi da priča tiho.
" Sebastijane, ne mogu sada.....ne...u kući je..Kada?....znam...ne....nije tu za vikend...Ne znam šifru....Probaću...čini mi se da sumnja...moram da idem.."

scenario no.3

Emir Kusturica stoji i puši tompus. Oko njega se nalazi niz matorih muškaraca u odelima koji izgledaju kao političari ili poslovni ljudi. Dok posluga iznosi kanape i šeta sa čašama šampanjca i konjaka, svi zainteresovano gledaju u Emirova putena usta. Iznad njega se nalazi ogroman kristalni luster, a u ogledalu iznad impozantnog kamenog kamina se vide njegova čupava kosa i široka ramena dok samozadovoljno priča na engleskom sa jakim bosanskim akcentom.

"My friends, globalization is coming to an end. Now it is time to refresh our ideas of communism."

Zadovoljno posmatrajući efekat sopstvenih reči na prepredenim licima, Emir zaustavlja tamnoputu konobaricu i uzima novu čašu konjaka.

No comments:

Post a Comment

PRIčE iz JUžNOG POTOKA

GaYda Mario

My photo
svakom keru je potreban kerovođa

Čitaoci