Tuesday, May 31, 2011

vrata / puerta / tür / door / porte 7



































IZA VRATA

scenario no.1

Proćelavi mršavi blagajnik pokušava da smiri drhtave prste kojima ukucava brojeve na elektronskom displeju masivnih čeličnih vrata. Vlažne mrlje ispod pazuha se povećavaju pod pritiskom cevi kolta koji mu devojka sa maskom Hilari Klinton nabija u leđa. Ostalih desetak ljudi u prostoriji leže na mermernom podu sa rukama iznad glave. U tom položaju ne mogu da vide vlažan jezik koji se nervozno oblizuje kroz masku Bil Klintona dok tamna cev sačmare šeta kroz vazduh iznad njihovih glava.

scenario no.2

Redovi metalnih polica su poređani geometrijskom preciznošću. Na njima se nalaze milioni epruvata ispunjenih providnom zelenom tečnošću, a ispod svake od njih je etiketa sa kratkom šifrom. Kroz gornji stakleni deo vakumski izolavanih vrata na kraju prostorije vidi se omaleni sedi čovek u mantilu koji provlači identifikacionu karticu kroz digitalnu ključaonicu.

scenario no.3

"Da li si zaključala ulazna vrata?", pita deblji, negovan muškarac u skupocenom Armanijevom odelu.
"Zaključala sam i spoljnu metalnu kapiju", odgovara visoka mlada žena u sivom, elegantnom poslovnom kompletu.
On sedi samozadovoljan za masivnim radnim stolom u direktorskoj kožnoj fotelji dok mu ona prilazi lupajući štiklama. Notes i olovku ostavlja na stolu preko kojeg počinje da puzi na kolenima.

1 comment:

  1. Dva mladića u biznis odelima, sa malim crnim knjižicama ispod miške, došli su te subote ranije, da otključaju metalne rešetke i teška drvena vrata, počiste lišće koje se nakupilo od prethodne subote, pre nego što počne ritmički ustanovljeno okupljanje njih - koji se međusobno razumeju u tišini i čitaju iste tekstove kao da ih prvi put vide.
    Sećaju se i onog dana kada su svi oni zabrinuto gledali razvaljenu bravu na toj kući, koja je za njih Hram, i masna crvena slova na fasadi na kojima je pisalo SEKTA.
    Ovo se sve dešava ispred vrata, jer je iza nekako ostalo još uvek IZA za mene.

    ReplyDelete

PRIčE iz JUžNOG POTOKA

GaYda Mario

My photo
svakom keru je potreban kerovođa

Čitaoci